Commission OKs Statehouse facade project; relocation of electrical equipment

TRENTON – The State Capitol Joint Management Commission on Tuesday voted unanimously to approve a $38 million Statehouse Envelope Project and another project to relocate the parking garage’s mechanical electrical room.

Commissioner Steve Sutkin said the project is intended to make the executive portion of the Statehouse safer after years of deferred maintenance deteriorated many parts of the building. The project calls for fixing cracks in the façade and roofs, minimizing mechanical equipment, replacing the wood-frame windows, fixing the roof and replacing the cornices.

“It’s just work that needs to be done,” he said.

The state Division of Property Management and Construction (DPMC) would cover some of the design costs, but the exact amount was not immediately available.

The project will now go to the state Building Authority for approval.

In addition, the commission also approved a $6.35 million project to relocate the mechanical equipment room from the Statehouse parking garage to a powerhouse located in a 500-year floodplain. Among the components that will be moved are air-handling units and elevator equipment.

The equipment room suffered some damage in the wake of Hurricane Irene.

Commissioner Bill Caruso said the relocation will prevent the need for maintenance officials to remove the electrical equipment before each storm as a preventive measure.

Commission OKs Statehouse facade project; relocation of electrical equipment